Makale İçeriği
SAFRA KESESİ VE SAFRA YOLU NE İŞE YARAR?
Safra, karaciğerde sentezlenen ve intrahepatik safra kanallarına ve duodenuma taşınan bir vücut sıvısıdır. Günde 1,5 litre olarak sentezlenir. Karaciğer tarafından üretilen safranın çoğu safra kesesinde depolanır. Safra kesesi ise, karaciğerde oluşan ve ana safra kanalında oluşan safranın depolanması ve konsantrasyonu ile ilgili, ortalama 50 ml safra depolama kapasitesine sahip, karaciğerin alt kısmında karaciğere bağlı bir organdır. Safra kesesinde depolanan safranın sıvı kısmı emilir ve kalınlaşır. Yemek yedikten sonra safra kesesi uyarılır, safra kesesi kasılır ve safrayı duodenuma boşaltır.
Taşınan bu safra tuzları fosfolipitler, kolesterol, bilirubin gibi organik maddeler ve elektrolitler gibi inorganik maddeler içerir. Safra, gıda ile alınan suda çözünmeyen lipidlerin ve kolesterolün çözünmesini ve emilmesini sağlar.
SAFRA YOLU KANSERİ NEDİR?
Kolanjiyokarsinoma, kolanjiyokarsinom olarak da adlandırılır.Sindirim suyundan safra taşıyan safra kanalında oluşan bir kanser türüdür.Tanı ve tedavisinde pek çok sorunu vardır. İnsan safra kanalının işlevi, karaciğeri safra kesesi ve ince bağırsağa bağlamaktır. Yani karaciğer safra adı verilen bir sıvı üretir ve bu sıvı sindirim sürecinde kullanılır. Safra kesesi bu sıvıyı kullanım için depolar. Bu hastalığa kolanjiyokarsinom adı verilir ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmesine rağmen her yaşta görülebilen nadir bir kanserdir.
Safra yolu kanserinin oluşmasında etkili olan birçok risk faktörü söz mevzusudur. Bu faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- Karaciğer ve safra yolu hastalıkları (Hepatit B, C, siroz gibi)
- Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
- İleri yaş,
- aşırı kiloluluk, aşırı şişman olmak,
- Diyabet,
- Alkol kullanımı.
SAFRA YOLU KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Ciltte yoğun kaşıntı,
- Beyaz renkli dışkı,
- Karın ağrısı,
- bitkinlik ve halsizlik,
- Açıklanamayan ve süratli gelişen kilo kaybı,
- Gözlerde ve ciltte sarılık,
- İdrar renginde koyulaşma,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Yüksek ateş.